Στο ολοκληρωτικό καθεστώς που έζησαν ολόκληρες γενιές, οι κυβερνήσεις της Σοβιετικής Ένωσης απέτυχαν στην προσπάθεια με ψέματα, υποκρισία και βία να δημιουργήσουν τον “σοβιετικό άνθρωπο”. Άνθρωπο που θα κατασκοπεύει και θα καταδίδει στις αρχές τον συνάνθρωπό του. Το κόμμα ήταν πάνω απ’ όλα, οπότε τα οικογενειακά δεσμά βέβαια έπρεπε να είναι στη δεύτερη μοίρα.

Ολόκληρες γενιές μεγαλώνανε με πρότυπο τον ήρωα – ένα αγοράκι Πάβλικ Μορόζοβ, ο οποίος είχε καταδώσει στην αστυνομία τον πατέρα του ως “εχθρό του λαού”. Οι δάσκαλοι στο σχολείο διδάσκανε στα παιδιά να του μοιάζουν.

Στην απέραντη χώρα, με ψεύτικες αξίες και υποκρισία, όπου φοβόντουσαν να μιλήσουν ακόμα στην κουζίνα του σπιτιού τους, κάνεις δεν ήξερε πόσοι άνθρωποι θυσίασαν τη ζωή τους διαμαρτυρόμενοι στο απάνθρωπο καθεστώς καταπίεσης και θανάτου. Πόσοι πυρπολήθηκαν, πόσοι σακατεύτηκαν και πέθαναν στις φυλακές, τρελοκομεία κλπ. Μόνο οι συμμετέχοντες ήταν οι μάρτυρες των εξεγέρσεων που παρά την τιμωρία που σίγουρα τους περίμενε, τολμούσαν να αντισταθούν.

Μια ερώτηση στριφογυρίζει στο μυαλό μου και δε αφήνει να ησυχάσω – ΠΟΙΟΣ από αυτούς που έζησαν αυτό το αίσχος μπορεί να επιδιώκει την επιστροφή του σοβιετικού τέρατος; Τα κομματόσκυλα που ψωνίζανε στα ειδικά μαγαζιά όταν ο απλός κόσμος για 4-5 ώρες καθόταν στην ουρά, το χειμώνα με παγωνιά -15 για να αγοράσει γυμνά κόκαλα χωρίς ίχνος κρέατος για να βράσει μια (μην εκφραστώ κατάλληλα) σούπα για τα παιδιά; Πείτε μου, ΠΟΙΟΣ; Και να μη διαμαρτυρηθεί βέβαια, απαγορεύεται, φυλακή ξέρετε… Τα κανονίζανε γρήγορα, αρκεί να ψιθυρίσει ο καλός ο γείτονας.

Ποιος άνθρωπος θα ήθελε να ζήσει έτσι; Ποιος θα μπορούσε χωρίς να τσαλαπατηθεί εντελώς; Αν γνωρίζετε έναν, δείξτε μου.

Ποιος μπορεί και υποστηρίζει τον μεθυσμένο από την εξουσία και ατιμωρησία Πούτιν που εκβιάζει τους πάντες;

Πως μπορείτε εσείς, οι άνθρωποι, να κλείνετε τα μάτια σας ή να κρύβετε το βλέμμα σας και να κοιτάτε αλλού, όταν δίπλα σας σκοτώνουν παιδιά; Πιστεύετε ότι δε σας αφορά; Κάνετε λάθος λοιπόν. Σας αφορά.

Να φυλάξει ο Θεός, αλλά σκεφτείτε για μια στιγμή ότι αύριο ο καλός ο γείτονας σκοτώνει τα δικά σας παιδιά γιατί απλώς του αρέσει περισσότερο το δικό σας σπίτι. Και ο κόσμος γύρω σωπαίνει, ή κρύβει το βλέμμα του, ή κοιτάει αλλού γιατί δε θέλει να βλέπει την απελπισία σας να σώσετε το παιδί σας.

Μας απογοητεύετε πολύ, άνθρωποι!

Το εγκληματικό σοβιετικό καθεστώς εξόντωσε στον εικοστό αιώνα πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Υπό το σιωπηλό βλέμμα σας.

Αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί στο κέντρο της Ευρώπης παλεύουν για την ελευθερία της χώρας τους και προστατεύουν ΕΣΑΣ με τις ψυχές και τα σώματά τους από τη μαύρη χολέρα της ρωσικής επιθετικότητας και επεκτατικότητας. Η αδράνειά σας θα έχει κόστος για την ανθρωπότητα και τον καθέναν από εσάς προσωπικά.

Οι Ουκρανοί, αποδείξαμε – τα παλεύουμε.

Εσείς θα τα καταφέρετε;

Με τις καλύτερες ευχές,

Γαλήνη Μασλιούκ

Advertisements