Tags

, , , ,

Думки на додаток щодо російської пропаганди проти України

vlcsnap-2013-07-26-17h27m11s199

Η ρωσική προπαγάνδα στην Ουκρανία και τον τελευταίο καιρό, με ιδιαίτερη έμφαση στις δυτικές περιοχές της, ξεπέρασε όλα τα όρια. Τους Ουκρανούς στο 25ο έτος της Ανεξαρτησίας προσπαθούν να πείσουν και πάλι ότι το μοναδικό «λαμπρό μέλλον» γίνεται μόνο στη Σοβιετική Ένωση, και ότι η κακιά Ευρώπη χορεύει όπως της το ὑπαγορεύει η Αμερική, και το μόνο που σκέφτεται – πως να βλάψει την Ουκρανία.

Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά. Ο μέσος Ουκρανός είναι τρομερά κουρασμένος: από την οικονομική δυσπραγία, την πολιτική ἀνεπάρκεια των ντόπιων πολιτικών, τον πόλεμο, στον οποίο χύνουν το αίμα τους απλοί Ουκρανοί – οι πατριώτες της πατρίδας τους. Και κάτω από το βάρος της απελπισίας κάποιοι είναι πλέον πρόθυμοι να κλείσουν τα μάτια τους στα εγκλήματα της Ρώσικης Ομοσπονδίας, του παρελθόντος και του σήμερα.

Αυτό το υβρίδιο λειτουργεί σε τόσο λεπτό επίπεδο που δύσκολα τα βγάζεις πέρα!

vts_03_1-vob_snapshot_05-12_2015-02-03_05-44-50

Στο τέλος του Νοεμβρίου 2016 στην Αθήνα παρουσιάστηκαν κάποιες ουκρανικές ταινίες. Παρουσιάστηκαν προφανώς με υποστήριξη του κρατικού προγράμματος, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Η Πρεσβεία κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες και κάλεσε στην προβολή πολλούς ανθρώπους – Ουκρανούς και φίλους Έλληνες. Σχεδόν βέβαιο ότι την επιλογή των ταινιών για την προβολή δεν την έκανε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, αλλά μάλλον οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις ειλικρινείς φιλοουκρανικές, για το καλό του κράτους της Ουκρανίας, προθέσεις αυτών των αρμόδιων ανθρώπων. Όπως είμαι σχεδόν σίγουρη για τη συμπάθεια αυτών των ἁρμοδίων προσώπων προς τη γειτονική χώρα – την Ρωσία.

index

Μία από τις δύο ταινίες της πολυδιαφημισμένης προβολής – “Το άσπρο πουλί με το μαύρο σημάδι” – όμορφη από την καλλιτεχνική σκοπιά ταινία, θεωρείται «ένα από τα μεγαλύτερα έργα του σοβιετικού κινηματογράφου”, αλλά ζημιά από την προβολή αυτής της ταινίας σε ξένο και ειδικά ελληνικό κοινό, δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμήσει κανείς. Κάτι που απέδειξαν οι παρόντες εκεί Έλληνες. Το «μήνυμα» που έστειλαν, έφτασε στο συνδρομητή.

Βαθιά προπαγανδιστική ταινία, που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχε σκοπό. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει ποιό. Η περίοδος στασιμότητας και της αποδόμησης του ολοκληρωτικού σοβιετικού συστήματος. Το κίνημα των διαφωνούντων στη Σοβιετική Ένωση και το σύνολο του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Αν και μικρές σε συμμετοχή, αλλά συνεχείς διαδηλώσεις – και ενάντια στο κομμουνιστικό σύστημα, και κατά της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Το καθεστώς αισθάνθηκε να απειλείται. Ο κόσμος μόλις έχει βιώσει το σοκ των γεγονότων του 1968 στην Πράγα, στην ΕΣΣΔ καταπνίγουν τους συμμετέχοντες του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η περίοδος του ακαδημαϊκού Σάχαρωφ και του Αλεξάνδρου Σολζενίτσιν. Μια μικρή ομάδα διανοουμένων προσπαθεί να αφυπνίσει την εθνική συνείδηση και ωθεί τους ανθρώπους να αντισταθούν στο σύστημα. Η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε κυνηγητό στους αντιστασιακούς, τους κλείνει σε ψυχιατρικές κλινικές και φυλακές. Ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι το σοσιαλιστικό μπλοκ δεν έχει καμία πιθανότητα να απαλλαχτεί από τη δικτατορία της Σοβιετικής Ένωσης.

Δυστυχώς, η καταπληκτική ομάδα ηθοποιών στην ταινία “Άσπρο πουλί με το μαύρο σημάδι”, γραφικά τοπία των Καρπαθίων, πλούσια χρώματα των ουκρανικών στολών αποτέλεσαν σκηνή για την προώθηση του «λαμπρού» σοβιετικού μέλλοντος για τον πραγματικά άμοιρο, ταλαιπωρημένο από ατελείωτους πολέμους και αλλαγή κατακτητών, ουκρανικού λαού.

Η προβολή αυτής της ταινίας στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα – χώρα-θύμα της ολοκληρωτικής σοβιετικής και, στη συνέχεια, της ρωσικής προπαγάνδας, σε μια εποχή που στην Ουκρανία και πάλι γίνεται μάχη κατά των Ρώσων εισβολέων που βίαια προσπαθούν να αποτρέψουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αθώα πολιτιστική εκδήλωση. Στον κόσμο και ιδιαίτερα ενεργητικά στην Ελλάδα, για άλλη μια φορά προσπαθούν να δείξουν ότι ο «Ρώσος χειριστής τρακτέρ Βάνια», βλέπε Ρωσική Ομοσπονδία, και κάθε τερατώδης εφεύρεση α-λα Σοβιετική Ένωση – είναι μια “καλή” λύση, είναι “καλό μέλλον” για τα παιδιά των στερημένων, σακατεμένων, δολοφονημένων με την πείνα, στις φυλακές, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, των διωγμένων και εκτοπισμένων Ουκρανών, Λευκορώσων, Ελλήνων, Γερμανών, Πολωνών, Βουλγάρων, Τατάρων και όλων των άλλων εθνικοτήτων που βρισκόντουσαν στα εδάφη, τα οποία η Ρωσία κάθε τρεις και λίγο ἰσοπέδωνε, καταβάλλοντας τα δυνατά-αδύνατα μέσα, μόνο και μόνο για να τα κρατήσει στην επιρροή της. Ἐξοντώνει τον τοπικό πληθυσμό για να εγκατασταθούν οι Ρώσοι. Επιβάλλει τη διάδοση της ρωσικής γλώσσας, προωθεί εντατικά τον ρωσικό πολιτισμό, για να είναι σε θέση μετά να έρθει με τανκς και βομβαρδισμούς να «υπερασπιστεί» τους φορείς τους (της γλώσσας και του πολιτισμού).

Είναι λυπηρό το γεγονός, ότι σε μια εποχή, που οι Ουκρανοί σε όλο τον κόσμο με άνισες δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια στον υβριδικό πόλεμο προπαγάνδας, τον οποίον διεξάγει η Ρωσία ἐναντίον της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, πραγματοποιούνται οι ακόλουθες πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Φυσικά, αυτά, όπως και τα υπόλοιπα γίνονται, μόνο και μόνο επειδή εμείς (η Ουκρανία) εξακολουθούμε να ζούμε στη Σοβιετική Ένωση. Επειδή η Ρωσία ως “άξιος” διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης κατόρθωσε να αποτρέψει τον λαό από το Θεό, να ακρωτηριάσει ολόκληρες γενιές, να τις μετατρέψει σε σκλάβους, χωρίς θέληση, χωρίς σκέψη και χωρίς πίστη. Έχει καταφέρει και τώρα να κρατάει τα εκατομμύρια των ανθρώπων της στην πείνα, στον αλκοολισμό και, το σημαντικότερο, στο φόβο, στην αδυναμία για αντίδραση. Για αιώνες “δουλεμένο” κατασταλτικό σύστημα κατασκόπων για τους οποίους η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία.

Αν δείτε, σε ποιους στην Ουκρανία ανήκουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι στο “ανεξάρτητο” ουκρανικό κράτος, ο μέσος Ουκρανός τηλεθεατής εκτός από τη ρωσική προπαγάνδα δε λαμβάνει σχεδόν καμία εναλλακτική πληροφόρηση.

Αυτή η άνιση πάλη συνεχίζεται. Για τον ουκρανικό λαό άμεσα. Κάθε μέρα χύνεται το αίμα του. Για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο έμμεσα. Αλλά αν ο κόσμος δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία, θα έρθει και η σειρά του.

Με πίστη στην ανθρωπότητα και αδιαφορία για τα ανθρωπάκια,

Γαλήνη Μασλιούκ.

Advertisements